W.D.
Dynamizm charakteru: statyzm (odcień egzodynamiczny)
|
Wysłany: Pon Sty 27, 2025 6:25 pm Bezpłatne przejazdy MKS-mi w ramach b. okresowego (Rzeszów)
|
|
|
AI napisał/a: | Tekst opisuje inicjatywę autora mającą na celu upowszechnienie informacji o możliwości korzystania z (...) bezpłatnych przejazdów po całym mieście [MKS-ami - przyp.]. Autor, zauważywszy, że wielu posiadaczy biletów nie zdaje sobie z tego prawa sprawy, rozkleił ogłoszenia na dworcu PKS w Rzeszowie i osobiście informował podróżnych. Podkreśla on znaczenie tej wiedzy dla promocji transportu publicznego i opisuje własne doświadczenia z korzystaniem z tego prawa, porównując je z podobnymi możliwościami w innych miastach, takich jak Warszawa czy Wrocław. Głównym celem tekstu jest zwiększenie świadomości pasażerów na temat ich praw i zachęcenie do korzystania z (...) [transportu publicznego - przyp.]. |
Cel: poinformowanie jak największej liczby osób o prawie do przemieszczania się MKS-ami po całym Rzeszowie w ramach posiadanego biletu okresowego (np. miesięcznego) na określonej trasie bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów.
Pod koniec 2023 roku wewnątrz budynku dworca PKS w Rzeszowie na filarach przedzielających okienka kasowe, na ścianach obok drzwi wejściowowyjściowych nakleiłem kartki z informacją o możliwości darmowego jeżdżenia po całym mieście w ramach biletu okresowego (prawdopodobnie wszystkie zostały usunięte lub zaklejone, jeśli chodzi o te na filarach, ale zanim do się stało wiele osób czekających w kolejkach do kas, mogło zapoznać się z ich treścią). Przyczepiłem też jedną na tablicy korkowej, która znajduje się na terenie dworca, obok drzwi drzwi wejściowych do Euroresu. Na tym zdjęciu: https://nowiny24.pl/w-poczekalni-dworca-pks-w-rzeszowie-nie-ma-lawek/ga/c1-18993286/zd/80745400 widać zarówno filary, jak i jedną ze wspomnianych ścian. Komunikat wyglądał tak: https://photos.google.com/photo/AF1QipOmhYPLe24HFOL6C-okAWksy_sAntPiExOwgPtd . Ponadto rozmawiałem z kilkudziesięcioma osobami (głównie na Dworcu PKS, w tym również w autobusach, którymi jeździłem), których w ogóle nie znałem, a jeśli już, to tylko z widzenia, pytając je, czy wiedzą, że bilety okresowe uprawniają posiadaczy EM-kart do bezpłatnych przejazdów w granicach miasta. Zdecydowana większość nie zdawała sobie z tego sprawy. O ile pamiętam, to chyba jedynie jedna lub dwie osoby odpowiedziały twierdząco. Sam też, dobrych parę lat temu, dowiedziałem się niejako przypadkiem o takiej opcji. Po prostu podczas kupna biletu miesięcznego pani w kasie zapytała, czy chcę, żeby dodała mi dodatkowy wariant. Oczywiście prawa do jeżdżenia po mieście MKS-ami nie zyskuje się z chwilą dodania takiego wariantu, bo takie prawo się nabywa z chwilą zakupu biletu okresowego (o ile początkiem trasy, na której obowiązuje, jest [stan na grudzień 2023] rzeszowski Dworzec PKS), ale brak odpowiedniego wariantu skutkuje tym, że podczas przyłożenia karty do czytnika w autobusie wyświetli się komunikat o niewłaściwej trasie (lub inny?), i nie byłoby problemu, gdyby tylko zawsze trafiało się na kulturalnych kierowców... Być może więc gdyby pani z okienka nie zapytała o to, to do dnia dzisiejszego nie wiedziałbym, że taka możliwość istnieje, a przecież istnienie takiej opcji ma ogromne znaczenie, i nabiera coraz większego w miarę jak przybywa kursów i przystanków miejskich, na których MKS-y się zatrzymują. Wiedza więc o takiej możliwości powinna być czymś powszechnym wśród wszystkich posiadaczy EM-kart, którzy dojeżdżają do Rzeszowa, bo właśnie ona może mieć duży wpływ na to, że jeszcze więcej osób przerzuci się z samochodów prywatnych na transport publiczny. Bilety okresowe kosztują grosze, jeśli ich ceny porównać z kosztami, jakie pochłaniają dojazdy samochodami do Rzeszowa, czy - tym bardziej - wynajem pokojów czy mieszkań, nie mówiąc już o zakupie mieszkania, na co mogą sobie pozwolić tylko nieliczni.
Sądzę, że odpowiedni wariant powinien być dodawany z automatu, a informacja o możliwości, o której mowa, powinna znaleźć się także na odwrocie papierowego biletu, który otrzymuje się w chwili jego zakupu.
Naturalnie, nie byłbym sobą, gdybym, posiadając bilet miesięczny dający prawo poruszania się po całym Rzeszowie, nie próbował zjeździć miasta wszerz i wzdłuż, choć nie udało mi się to do końca, bo nie przejechałem każdym z dostępnych kursów całych długości tras, na których jeżdżą. Dodam, że w przeszłości miałem okazję jeździć na miesięcznych także po Warszawie i Wrocławiu, co sprawiało mi jeszcze większą przyjemność, bo te miasta oferują znacznie więcej możliwości transportowych, bo czy np. sto parę złotych (normalny!) za miesięczny w Warszawie, który pozwala jeździć nie tylko autobusami, ale i tramwajami czy metrem? A, co niezmiernie ważne - i w Warszawie, i we Wrocławiu są wypożyczalnie rowerów miejskich (https://nextbike.pl/)! A w Rzeszowie? Był RoweRes, który właściwie był niewypałem, nie mówiąc już o tym, że firma naciągnęła setki osób, bo jak inaczej nazwać firmę, która nagle zapadła się pod ziemię, a tym samym uniemożliwiła ubieganie się o zwrot pieniędzy, które przysługiwały w przypadku zwrotu karty.ym bardziej - wynajem pokojów czy mieszkań, bo czy np. sto parę złotych (normalny!) za miesięczny w Warszawie, który pozwala jeździć nie tylko autobusami, ale i tramwajami czy metrem? A, i co niezmiernie ważne - i w Warszawie, i we Wrocławiu są wypożyczalnie rowerów miejskich (https://nextbike.pl/)! A w Rzeszowie? Był RoweRes, który właściwie był niewypałem, nie mówiąc już o tym, że firma naciągnęła setki osób, bo jak inaczej nazwać firmę, która nagle zapadła się pod ziemię, a tym samym uniemożliwiła ubieganie się o zwrot pieniędzy, które przysługiwały w przypadku zwrotu karty. |
|