W.D.
Dynamizm charakteru: statyzm (odcień egzodynamiczny)
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2024 11:58 am Post z dn. 03.06.2024 wraz z komentarzami
|
|
|
autonom.edu.pl
3 czerwca o 16:47 ·
Strona oraz forum nie są dostępne. Zostały zablokowane. Nie dlatego jednak, że minął termin płatności abonamentu, ale z powodu wzmożonego ruchu, który, jak się okazuje, przekracza limity przewidziane dla opłacanej usługi.
Edit: Wczoraj (05.06.24) popołudniu strony zostały odblokowane.
Ruch na stronach radykalnie się zmniejszył, co pokazują statystyki serwera. To (chyba) efekt zablokowania wybranych botów i adresów IP przy pomocy plików, o którym napisałem w swoim komentarzu poniżej. - W.D.
Arkadiusz Wójcik
autonom.edu.pl wiadomo kiedy strona zostanie przywrocona?
1 dnidzień temu
Odpowiedz
Ukryj
Autor
autonom.edu.pl
Gdy tylko serwer zostanie opłacony. Prawdopodobnie będzie to mieć miejsce jutro.
1 dnidzień temu
Odpowiedz
Rafał Staszak
Limit dzienny, czyli jutro próbować?
A tak swoją drogą - czy to już się zdarzało? Może to być ruch generowany przez boty, czy są jakieś szczegółowe dane / analityka?
Wczoraj próbowałem bawić się w otwieranie artykułów z Autonoma przez ChataGPT, choć nie może niczego odczytać z plików .php, dopiero pobieranie i wrzucanie mu PDF-ów działa.
(ps. tylko że to było wczoraj, a nie dzisiaj, chyba że blokada jest od wczoraj)
3 tyg.3 tygodnie temu
Odpowiedz
Ukryj
Edytowano
Autor
autonom.edu.pl
Rafał Staszak Po informacji, jaką otrzymałem od home.pl, ograniczyłem się do włączenia firewalla (WAF), sądząc, że to wystarczy. Okazało się, że nie wystarczyło, a że nie czytam na bieżąco mejli, które otrzymuję, a więc nie przeczytałem w porę i tego, w którym przed kilkoma dniami poinformowano mnie, że z uwagi na niewystarczające działania z mojej strony usługa zostanie wyłączona, zablokowano dostęp do stron www.
Wczoraj niestety nie udało mi się połączyć z serwerem ftp przy pomocy danych, jakich wcześniej do tego celu używałem, dlatego dopiero dziś, po utworzeniu nowego użytkownika ftp, połączyłem się i wgrałem na serwer plik robots.txt i .htaccess, blokujące niektóre boty i adresy IP. Swoją drogą - nawet nie byłem świadom, że ich brak na serwerze, i że w ogóle powinny się tam znajdować. Przez tyle lat ich tam (chyba) nie było i wszystko było dobrze. Jednak fakt, że w ostatnim czasie moja aktywność znacznie wzrosła, mógł poskutkować tym, że i generowany ruch na stronach drastycznie wzrósł. Nie miałem jednak świadomości, że to w mojej gestii leży, żeby go minimalizować, bo też nie miałem żadnej wiedzy na temat tego, że istnieją jakieś limity, których przekroczenie może skutkować zablokowaniem dostępu do stron. Teraz już mam.
O utworzeniu wspomnianych plików i skopiowaniu ich na serwer poinformowałem home.pl, ale jak na razie nie otrzymałem odpowiedzi, ani też nie wznowiono usługi, więc nie pozostaje nic innego, jak próbować co jakiś czas wczytać "autonoma" lub forum.
Blokada została założona wczoraj popołudniu, przynajmniej jeśli chodzi o forum. - W.D.
3 tyg.3 tygodnie temu
Odpowiedz
Rafał Staszak
autonom.edu.pl https://servebolt.com/.../servebolts-decision-to-block.../
Ostatnio mocno aktywny i natarczywy jest ByteSpider:
https://www.youtube.com/watch?v=Hi5sd3WEh0c
Nie chcę mi się dziwić żeby użytkownicy to zrobili, bo wtedy przełożyło by się to choćby np. na większy ruch na forum.
Właśnie widzę że strona wróciła, czyli blokada była pewnie na 24 godziny.
3 tyg.3 tygodnie temu
Odpowiedz
Ukryj
Autor
autonom.edu.pl
Nie otrzymałem powiadomienia o dodanym przez Ciebie komentarzu i dlatego dopiero teraz go przeczytałem.
Oba wymienione w artykule, do którego podałeś linka. O ile dobrze pamiętam, to najwięcej zapytań pochodziło jednak o ClaudeBota.
Statystyk praktycznie nie przeglądam, a przynajmniej nie przeglądałem do dnia, w którym przeczytałem mejla dotyczącego konieczności wprowadzenia zmian optymalizacyjnych. Na niewiele się jednak one zdały, choć faktem jest, że po wgraniu na serwer wspomnianych wyżej plików, ruch się zmniejszył, ale tylko na krótko. Ostatecznie więc wchodziły w grę dwie opcje: optymalizacja lub zmiana hostingu na taki, który oferuje obsługę większej liczby zapytań. Zmiany optymalizacyjne jednak nie gwarantują, że ruch na stałe zmaleje do wymaganego poziomu, dlatego ostatecznie zdecydowałem się na zmianę hostingu na taki, który obsłuży tak duży ruch, przy czym jednak nie ma gwarancji, że liczba zapytań nie wzrośnie na tyle, że wówczas będzie potrzebny hosting, które obsługuje nielimitowaną liczbę requestów. Oczywiście te zmiany pociągają za sobą konieczność opłacania coraz to wyższych abonamentów.
Co do forum, to poza mną praktycznie nikt się na nim nie wypowiada. Jak pokazują statystyki i jeśli mnie pamięć nie myli, chyba większość zapytań dotyczy plików forum, w tym takich, które nie istnieją. Poza tym trzeba ponosić koszty wsparcia dla starszych wersji PHP i MySQL.
Blokada została wyłączona warunkowo na dwa dni, ale koniec końców nie włączono jej ponownie. Usługę wyłączono z powodu nieopłacenia abonamentu, a abonament nie mógł z pewnych przyczyn, o których napiszę innym razem zostać opłacony w terminie. - W.D.
1 dnidzień temu
Odpowiedz
Rafał Staszak
https://chatgpt.com/.../e270dd17-3fdb-4d7c-8c41-6398796b1300
3 tyg.3 tygodnie temu
Odpowiedz
Ukryj |
|