W.D.
Dynamizm charakteru: statyzm (odcień egzodynamiczny)
|
Wysłany: Pon Lut 17, 2025 5:57 pm Kalendarium data po dacie (Wikipedia)
|
|
|
W Kawiarence pod Wesołym Encyklopedystą ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kawiarenka/Og%C3%B3lne ) dodałem nowy wątek zatytułowany "Kalendarium data po dacie (propozycja nowego sposobu wyświetlania list wydarzeń)".
Treść mojego wpisu:
Cytat: | Proszę rozważyć możliwość połączenia “Wydarzeń” oraz “Rocznic” w jedną całość, tak aby powstało (obok lub zamiast (?) “Kalendarium dzień po dniu”) “Kalendarium data po dacie”, tzn. żeby pod wybraną datą można było sprawdzić, jakie wówczas wydarzenia zaszły zarówno w kraju, jak i na świecie. Proszę również zastanowić się nad rezygnacją z podziału wydarzeń na na krajowe i zagraniczne, opatrując je ewentualnie jakimiś oznaczeniami, które pozwoliłyby po szybkim obrzuceniu listy wzrokiem zorientować się, które dotyczą takiego lub innego (np.) kraju. Warto byłoby też wyświetlać je w kolejności od najwcześniejszych do najpóźniejszych. Takie zabiegi sprawią, że historia będzie się przedstawiać w sposób syntetyczny, a to pozwoli dostrzec związek pomiędzy faktami. Aktualny sposób wyświetlania wydarzeń (dzień po dniu), niestety, praktycznie uniemożliwia, a na pewno ogromnie utrudnia, dopatrywanie się związków łączących określone fakty. Być może, taka modyfikacja wyświetlania treści w Wikipedii przyczyni się w jeszcze większym stopniu do tego, że drukowanie podręczników szkolnych do historii straci kompletnie sens. |
Podsumowanie powyższego tekstu przez AI:
AI napisał/a: | Tekst sugeruje przebudowę sposobu wyświetlania wydarzeń i rocznic w Wikipedii, aby ułatwić użytkownikom dostrzeganie związków przyczynowo-skutkowych w historii. Autor proponuje połączenie "Wydarzeń" i "Rocznic" w jednolite "Kalendarium data po dacie", eliminując podział na wydarzenia krajowe i zagraniczne na rzecz oznaczeń państw, oraz sortowanie wydarzeń chronologicznie. Celem jest przedstawienie historii w sposób syntetyczny, co ma ułatwić zrozumienie zależności między faktami i potencjalnie zrewolucjonizować sposób uczenia się historii. Zmiany te mają na celu uczynienie Wikipedii jeszcze lepszym źródłem wiedzy historycznej. |
Ten pomysł przedstawiłem już na tym forum parę lat temu w tym temacie: http://forum.autonom.edu.pl/viewtopic.php?t=3352 . |
|